התמונה הקלינית הנפוצה של ורטיגו, או הסחרחורת הסיבובית היא של אדם המתעורר בוקר אחד וחש איבוד שיווי משקל, שהוא במצב שכל עולמו סובב, כאילו הוא הושלך לתוך מערבולת. המצב הזה של איבוד שיווי משקל יכול להגיע עד לנפילה, למי שמסתכל מהצד המצב נראה מוזר, לא ברור מדוע האדם מתאר סחרחורת ואיבוד שיווי משקל, הרי הוא עומד על קרקע יציבה, לא אין שום סיבה נראית לעיין שתגרום החלקה או ונפילה. נשמע מוזר אך זה מה שלרוב קורה, עם הקימה הראשונה מהמיטה החדר מתחיל להסתובב. לא די בכך ומתחילה תחושה של סחרחורת קשה, חוסר שיווי משקל, רצון להיתמך, חוסר שליטה, דפיקות לב, בחילה ואף הקאה. נסיון ללכת מביא תחושה קשה של חוסר שיווי משקל בהליכה, מעין תחושת חוסר יציבות וסחרחורת.
 
ניתן לטפל בבעיה זו בתרופות , אך הדרך הנכונה היא בפיזיותרפיה.

הסחרחורת הסיבובית או הורטיגו, נגרמת מסיבות שונות אך תוצאתה זהה, סחרחורת סיבובית שלרוב מתחילה במהלך סוער שמגביל תפקוד מספר ימים, יתכן שלאחר מספר ימים רמת הסחרחורת יורדת מעט, אך עדיין קיימת. לרוב אדם פונה לרופא משפחה שמפנה לנוירולוג. בבדיקה נוירולוגית לרוב אין ממצא בעייתי. המטופל מקבל תרופות לדיכוי הסחרחורת אך עדיין חי עם קושי של חוסר יציבות ואירועי סחרחורת במהלך היום והלילה.

צריך להבין את מקורות הבעיה קודם !!
הבעיה היא סחרחורת סיבובית מסוג BPPV או בעברית, סחרחורת שכיחה סיבובית התקפית, שמכונה גם VERTIGO – ורטיגו.

אנטומיה של האוזן והמערכת הוסטיבולארית

המקור הוא האוזן התיכונה שבנוסף לתפקידה כאיבר שמיעה אחראית גם לאחת ממערכות שיווי המשקל החשובות, זוהי המערכת הוסטיבולארית. למערכת הוסטיבולארית מרכיבים מרכזיים במוח ומרכיב חיצוני, האוזן. באוזן התיכונה יש מערכת תעלות (Semicircular Canals) שמכילות נוזל, בעת שנע הראש הנוזל מניע שערות שהן חלק ממערכת העצבים. המידע שמועבר על תנועת הראש, נע בעצב הוסטיבולארי ולפני שמגיע למוח מפעיל באופן ישיר את שרירי גלגל העין. האוזן שולטת באופן אוטומטי על תנועות העין לפי תנועות הראש. הדבר מאפשר לנו להתמקד ולמרות תנועות צוואר לשמור בשדה הראייה את מה שאנו מסתכלים עליו. למערכת זו יש גם איזור שבו מצויים קריסטאלים של קלציום שנתונים בשכבת ג'לטין. תשאלו למה ? אז התשובה היא שהמוח צריך גם מידע על תאוצה ותאוטה, כלומר אם אנו הולכים ומייד נעצרים המוח, רוצה לדעת על זה לעיתים זה יכול לקרות באופן לא רצוני, כמו שנתקלנו במחסום לא צפוי ונבלמנו בעת ההליכה . המוח זקוק למידע זה כדי להגיב נכון ומהר. הקריסטאלים מספקים מידע על תאוצה ותאוטה.

כל הסיפור נשמע יפה, אז איפה הבעיה מדוע זה משתבש ויש סחרחורת, מדוע החדר סובב סביבי ??
ובכן לכל מערכת יש תקלות, קורה לעיתים בעת תאונת דרכים שהחבטה החזקה תולשת את הקריסטאלים מתוך הג'לטין או שדלקת גרון או אוזן גורמת להתייבשות הג'לטין, או בשל שינוי הורמונאלי או הזדקנות המערכת. כל אלו יגרמו לקריסטאלים להשתחרר לנו לתוך התעלות שחשות את תנועות הצוואר הסיבוביות.
הנוכחות של הקריסטלים או עכירות שנגרמת בתעלות האוזן התיכונה, גורמת שיבוש ותגובת ייתר שתגרום תנועת עיניים מהירה המכונה ניסטגמוס. אם נחזור לאדם הקם ממיטתו בבוקר הוא מנסה לייצב את המבט קדימה הקריסטלים מעוררים את התעלות של האוזן בייתר, הרפלקס לעין מוגזם, העיניים קופצות המוח מקבל את המידע הזה, ומבין שיש בעייה. המוח מכריז על מצב סטרס, ומנסה להחזיר במהירות את העיניים למקום. נוצר מעין פינג פונג בין התקלה באוזן התיכונה לתיקון המוחי. התוצאה,עיניים סובבות ללא בקרה. המוח גם מעורר הקאה והעלאת דופק כדי לקבל יותר דם להתמודד עם הבעייה.

האדם חש שהחדר סובב סביבו כאילו נזרק למערבולת, הלב דופק כאילו הוא עובר איוע לב, ובחילה קשה גורמת לו להקיא.

אז איך נכון לטפל?   >> פיזיותרפיה לורטיגו על ידי פיזיותרפיסט המוסמך לטיפול בורטיגו ובעיות שיווי משקל.

ורטיגו סחרחורת, סחרחורת סיבובית, סחרחורת בשכיבה, סחרחורת בקימה משכיבה, חוסר יציבות וסחרחורת כל אלו מצריכים טיפול נכון, בידיים מיומנות על ידי מי שהוסמך לכך. על הטיפול בסחרחורת ורטיגו להתבצע בהקדם האפשרי שכן הזמן פועל רק לרעה, המצב לעיתים יכול לחלוף, אך גם יכול להפוך קשה יותר לטיפול עם התמשכות הבעיה במערכת הוסטיבולארית הפריפרית. יש למנוע את הסיכונים של נפילה והיגרמות של נזקים אחרים כמו שברים וכדומה, ולפנות לטיפול מיידי.

אני מטפל מעל ל 15 שנים בבעיות סחרחורת, ורטיגו ובעיות שיווי משקל. לרוב נדרש מספר מצומצם של טיפולים לפתור את הבעיה ולחסוך תקופה ארוכה של סבל וחוסר תפקוד תקין .
הטיפול בסחרחורת ורטיגו הוא טיפול פרטני, לא ארוך, מספר הטיפולים מצומצם לרוב כשני טיפולים.

טיפול וסטיבולארי בסחרחורת מתבצע בקליניקה שלי וכמובן יש אפשרות לביקור בית.
לאחר הטיפול בקליניקה או בביקור בית המטופל מקבל הסבר והדרכה מדוייקת כולל הסבר מודפס. ההסבר כולל הנחיות לשבוע הקרוב עד למפגש הבא. במפגש השני מתבצעת בדיקה וסיבולארית והדרכה נוספת. כך אני מבטיח שהטיפול יהיה יעיל, ותישמר הצלחת הטיפול ללא הישנות סחרחורת סיבובית.